Του Νικολάου Κόκκινου, Μεσίτη Ασφαλίσεων – Μέλους Δ.Σ. Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων.
«Το The Ellinikon είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία αστικής ανάπλασης, στην ιστορική έκταση του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου, και στόχο έχει να επαναπροσδιορίσει το αστικό τοπίο και να δημιουργήσει μια πόλη του μέλλοντος, βασισμένη στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό. Το όραμά μας είναι να μεταμορφώσουμε αυτήν την εμβληματική τοποθεσία σε έναν δυναμικό κόμβο, που ενσωματώνει τη σύγχρονη ζωή, τους χώρους πρασίνου και την τεχνολογία. Το The Ellinikon θέτει ένα νέο πρότυπο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προσφέροντας ένα λαμπρό και ευημερούν μέλλον, τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του. Καλώς ορίσατε στο μέλλον», αναφέρει στην εισαγωγική της παρουσίαση η Lamda Development, ενώ η βρετανική εφημερίδα Evening Standard, σε εκτενές αφιέρωμά της, παρουσιάζει το The Ellinikon ως έναν φάρο καινοτομίας, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της χώρας.
Πράγματι, το έργο στο Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ιστορία της Ελλάδας και αποτελεί μια πρόκληση για τον μελετητή του μέλλοντος, αναφορικά με την επιρροή του στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Από τη σύλληψη ακόμη της ιδέας μέχρι την εκτέλεση και τελικά την υλοποίηση του έργου, είναι απίστευτο το μέγεθος των δυνάμεων που εμπλέκονται. Κινητοποιεί σύσσωμο τον Κατασκευαστικό Κλάδο, ενεργοποιεί κάθε μορφής πηγή Χρηματοδότησης, επηρεάζει και επανακαθορίζει το Τουριστικό Προϊόν και, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί την Τεχνογνωσία της Ασφαλιστικής Αγοράς.
Ειδικότερα, για τους Μεσίτες Ασφαλίσεων το έργο του Ελληνικού είναι η πιο χειροπιαστή προσέγγιση της εργασίας τους. Αποτελεί ένα πρώτης κατηγορίας σεμινάριο του τι είναι ο Μεσίτης Ασφαλίσεων, πώς διαφοροποιείται από κάθε άλλη μορφή διαμεσολάβησης, ποια είναι η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής του σε μεγάλης κλίμακας έργα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι Μεσίτες Ασφαλίσεων στην Ελλάδα προσφέρουν υπηρεσίες πολύ λιγότερες από τις πραγματικές τους δυνατότητες, είτε γιατί το επιλέγουν, ασχολούμενοι με Retail Business που απέχει από τη λογική της Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management), της ασφαλιστικής Τοποθέτησης, του Broking Slip και του Cover Note, είτε γιατί η ίδια η ασφαλιστική αγορά δεν υποστηρίζει το σύνολο των εργασιών του Μεσίτη, οδηγώντας τον σε λύσεις εκτός της τοπικής αγοράς.
Ένα εμβληματικό project, όπως το “The Ellinikon”, δίνει τη δυνατότητα στους Μεσίτες Ασφαλίσεων να εφαρμόσουν κάθε πτυχή του ορισμού της ιδιότητάς τους, όπως καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία.
Στο πρώιμο στάδιο του σχεδιασμού του έργου, η τεχνογνωσία που μεταφέρεται από τον Μεσίτη επηρεάζει τις διαδοχικές φάσεις. Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ή περισσότερες εναλλακτικές, η άποψη του Μεσίτη για το ποια είναι η πιο ελκυστική ασφαλιστικά, ποια εναλλακτική είναι περισσότερο ασφαλίσιμη, μπορεί ακόμα και να καθορίσει την εξέλιξη του σχεδιασμού.
Η συμμετοχή του Μεσίτη στο έργο, καθώς εξελίσσεται και ωριμάζει, έχει ολοένα και αυξανόμενη σημασία και αξία. Με τη Μελέτη Ρίσκου που κάνει προασφαλιστικά, κατά την προεργασία για την έρευνα της Ασφαλιστικής Αγοράς, εντοπίζει τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένο το έργο και τις πιθανές επιπτώσεις ενός ζημιογόνου γεγονότος. Σε συνεργασία με τον project manager του έργου, μπορεί να γίνει αξιοποίηση της πληροφορίας με συνεχή ανατροφοδότηση και, εν τέλει, ενσωμάτωσή της στα δεδομένα που επηρεάζουν τις σχετικές παραμέτρους κινδύνου.
Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται Μεσίτες Ασφαλίσεων με Ταλέντο, Τεχνογνωσία και Εμπειρία, που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της συμμετοχής σε ένα τέτοιο έργο. Με την επιστημονική υποστήριξη μηχανικών πραγματογνωμόνων, οικονομολόγων και εκτιμητών, που βρίσκονται στον ευρύτερο κύκλο των συνεργατών των Μεσιτών Ασφαλίσεων, μπορούν να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, τις προκλήσεις της Μηχανικής, την κίνηση των κεφαλαίων (πραγματικών και μοχλευμένων) που απαιτούνται για το έργο και τελικά να προετοιμάσουν το πληρέστερο πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης με tailor made προσέγγιση.
Μέσα από αυτή την εργασία αναδεικνύονται οι ειδικές γνώσεις που διαθέτουν οι Μεσίτες Ασφαλίσεων για την ασφαλιστική εργασία. Ο συνδυασμός ασφαλιστικής εμπειρίας, επιστημονικής κατάρτισης με τις δεξιότητες που συναντώνται στους Μεσίτες αυτού του επιπέδου, όπως είναι η ομαδικότητα, η ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, η ενεργητική ακρόαση και επικοινωνία, η συναισθηματική νοημοσύνη και η ηγεσία, εξασφαλίζουν την επιτυχή τοποθέτηση των ασφαλιστικών κινδύνων.
Στη χώρα μας υπάρχουν συνάδελφοί μας Μεσίτες με όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη διαχείριση έργων όπως το “The Ellinikon”. Δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους Ευρωπαίους και διεθνείς συναδέλφους τους και μάλιστα θα τολμούσαμε να ισχυριστούμε ότι, δεδομένων των τοπικών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, υπερέχουν ξεκάθαρα.
Η ανάπτυξη της χώρας μας, παρά τον λήθαργο των δέκα και πλέον ετών που πέρασε, εκπαίδευσε τους Έλληνες, κυρίως, Μεσίτες στην ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Ήταν απαραίτητο, για την επαγγελματική συνέχεια στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, να αναζητήσουν λύσεις πέρα από τα συνηθισμένα, συνθέτοντας προϊόντα, αναζητώντας νέες αγορές για την κάλυψη των αναγκών των πελατών, κυρίως στις Κατασκευές, αποκτώντας την εξειδίκευση που επιτρέπει την καθολική και ανεξάρτητη τοποθέτηση εργασιών στην ελληνική και διεθνή Αγορά.
Απομένει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά να προσφέρει την ασφαλιστική και αντασφαλιστική επάρκεια που απαιτείται και σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει διαθέσιμη. Αξίζει να λάβουμε υπόψη μας το ύψος της επένδυσης, για να αντιληφθούμε τις αυξημένες απαιτήσεις της ασφαλιστικής κάλυψης για τους τεχνικούς κλάδους. Αν προσθέσουμε την ευθύνη που συνοδεύει κάθε εμπλεκόμενο με το Έργο, είναι επίσης εύκολα αντιληπτό το πλήθος και το εύρος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Γενικής, Αστικής, Εργοδοτικής, Επαγγελματικής Ευθύνης, Ευθύνης Προϊόντος, κ.λπ. που απαιτούνται.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ωριμάσει και λειτουργεί σε πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Στις ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εργάζονται στελέχη με εκπαίδευση, επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση για την υποστήριξη των εργασιών των Μεσιτών, διαθέτουν σύγχρονες αντασφαλιστικές συμβάσεις και, στις περιπτώσεις που απαιτείται, οι Έλληνες Μεσίτες Ασφαλίσεων διαθέτουν πια την επάρκεια και γνώση της Αγοράς, για να αναζητήσουν στο διεθνές περιβάλλον την πλέον κατάλληλη αντασφαλιστική κάλυψη, για την υποστήριξη των εργασιών τους, σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές Εταιρείες.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του έργου στο ΑΕΠ της χώρας μας. Τα χρήματα που θα δαπανηθούν σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης, αλλά ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα ενισχύσουν κάθετα όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας. Βιομηχανία, κατασκευές, εμπόριο, τουρισμός, ασφάλιση ιδιωτική και κοινωνική, μεταφορές, logistics, επικοινωνία, εμπλέκονται και επωφελούνται άμεσα από τις χρηματοοικονομικές ροές του έργου, ενώ έμμεσα ωφελείται το σύνολο της Εθνικής Οικονομίας και, όπως τονίστηκε στα εγκαίνια των εργασιών, «Φιλοδοξία του έργου του Ελληνικού, ενός έργου που ενώνει, όπως ανέφερε ο Δρ Σπύρος Λάτσης, στα επίσημα εγκαίνια, είναι με την ολοκλήρωσή του να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Όλοι να επωφελούνται και απρόσκοπτα» (Πηγή ΟΤ).
Συμπερασματικά, σε αυτό το εμβληματικό έργο, ο μεσίτης ασφαλίσεων εν γένει και ειδικότερα ο Έλληνας μεσίτης μπορεί να παράγει ένα ασφαλιστικό αριστούργημα – “masterpiece”–, συνδυάζοντας όλες τις προσφερόμενες λύσεις της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, αναζητώντας με επιτυχία όπου απαιτείται, την ενίσχυση των εργασιών του από τους διεθνείς ασφαλιστικούς οίκους και εκμεταλλευόμενος την απεριόριστη δυνατότητα για διάκριση, που δίνεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Έχει τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις δεξιότητες να συντονίσει επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους, για να παράγει ένα ασφαλιστικό αποτέλεσμα αξίας εφάμιλλης των αντίστοιχων project του εξωτερικού και του αξίζει η αναγνώριση, που θα τον καθιερώσει στους κορυφαίους επαγγελματίες σε διεθνές επίπεδο. Το δε προϊόν της εργασίας του σε κάθε στάδιο, είτε προπαρασκευαστικά της ασφάλισης, είτε στην τοποθέτηση, είτε στη διαχείριση κρίσεων, στο τρίπτυχο risk management – risk placement – crisis management, μπορεί να τοποθετηθεί στη διεθνή βιβλιογραφία ως εγχειρίδιο εκπαίδευσης μεσιτών ασφαλίσεων.
Αν και δεν συναντώνται συχνά έργα του βεληνεκούς του The Ellinikon Project, μια απλή αναφορά στο ανεκτέλεστο ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, που παρουσιάζουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι στη χώρα μας, είναι αρκετή για να τολμήσουμε μια πρόβλεψη: οι Έλληνες μεσίτες ασφαλίσεων μπορούν να διεκδικήσουν ρόλο πρωταγωνιστή στην ασφαλιστική διαδικασία, η ασφαλιστική ύλη υπάρχει, κατάλληλα εργαλεία υπάρχουν, απομένει στους ίδιους, είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργειών και συνεργασιών με άλλους μεσίτες, να τολμήσουν την εξωστρέφεια του κλάδου και να συμβάλουν στην αναβάθμιση της συζήτησης για την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και το επάγγελμα του μεσίτη ασφαλίσεων.