Αναδημοσίευση από www.insuranceworld.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας, σύνταξης και αποταμίευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου πάνελ του Insurance Intermediaries Forum με θέμα ”Οι λύσεις της Ασφαλιστικής Αγοράς εν καιρώ COVID-19″.

Το πρωτοποριακό B2B και B2C συνέδριο, με σημαντικούς ομιλητές, εξειδικευμένα panels και ειδικές παρουσιάσεις, με όλες τις τελευταίες τάσεις και λύσεις για τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα, διεξάγεται σήμερα και μεταδίδεται μέσα από τη LiveOn, την πλατφόρμα διοργάνωσης ψηφιακών συνεδρίων και εκθέσεων του ethosGROUP και φιλοξενεί στελέχη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των εταιρικών δικτύων πωλήσεων, καθώς και κορυφαίους εκπρόσωπους όλων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο 1ο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ Χριστόδουλος (Κρις) Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Trust, Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδας, ανάλυση δεδομένων υγείας, Σωτήριος Μπερσίμης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ο Χρ. Αίσωπος σημείωσε πως το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δεν ευνοεί καθόλου τις αποδόσεις στο προσεχές μέλλον. “Με $16 τρις σε διεθνή ομόλογα να βρίσκονται σε αρνητικό επιτόκιο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανεύρεση θετικών επιτοκίων την εποχή που διανύουμε είναι ζητούμενο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μια περίπτωση, ωστόσο, είναι αυτή των Unit linked που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον ν’ αναζητήσει θετικές αποδόσεις σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον”. Στην Ελλάδα περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης και στη συνέχεια ήρθε και μας βρήκε ο κορονοϊός. Τα unit linked βασίζονται σε μεικτές μικρές καταβολές με τα ποσά να συμμετέχουν και επενδυτικά συμβάλλοντας βαθμηδόν στην αύξηση των αποδόσεων”.

Η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, από τη μεριά της αναφέρθηκε στα PEPPs (Πανευρωπαϊκό Ασφαλιστικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν), τονίζοντας πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής απαιτεί και νέα πανευρωπαϊκή συνταξιοδοτική πολιτική. ” Το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα προόδου της επιστήμης, των φαρμάκων και της ιατρικής εξέλιξης. Τα γεράματα μας κρατάνε περισσότερο κι έτσι παίρνουμε σύνταξη περισσότερα χρόνια. Γι’ αυτό και χρειάζεται νέα συνταξιοδοτική πολιτική. Νέο νομοθετικό πλαίσιο εισήγαγε ο ασφαλιστικός νομοθέτης που απευθύνονται σ’ όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Μέσα από την επένδυση στο συνταξιοδοτικό τονώνεται ευρέως η οικονομία και οι κεφαλαιαγορές. Είναι προϊόντα που προσφέρονται από τράπεζες, επαγγελματικά ταμεία και ΟΣΕΚΑ, από ένα φάσμα παρόχων και όχι μόνο από ασφαλιστικές εταιρείες, αποτελώντας έτσι ένα ισχυρό επενδυτικό εργαλείο. Σε ελληνικό επίπεδο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση που ξεκίνησε με την επιτροπή Μηταράκη. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Μια ασφαλιστική εταιρεία δεν παράγει κόστος. Είναι στο τέλος της αλυσίδας. Διαχειρίζεται το κόστος. H νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε και στη βουλή συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση του καταναλωτή”.

Ο κ. Νίκος Κωστάρας μίλησε για την αλλαγή που έφερε η έλευση της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών ως προς τα φάρμακα και τα ποσοστά αποζημιώσεων των ασφαλιστικών ταμείων αναφορικά με τις νοσηλείες αλλά και την συνταγογράφηση. “Υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών ως προς τα φάρμακα μες το 2020, γεγονός που οφείλεται αδιαμφισβήτητα στη πανδημία του Covid-19. Το α’ τρίμηνο διαπιστώνουμε μια αύξηση 8%, στη συνέχεια με την επιβολή του lockdown παρατηρείται κάμψη ενώ το γ΄τρίμηνο αύξηση της τάξης του 3,3%”. Όπως σημείωσε, μιλώντας για το ποσοστό των φαρμάκων που αποζημιώνονται από ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία διαπιστώνεται πτώση, όπως επίσης και για το ποσοστό των πωλήσεων των φαρμάκων. Έχει μειωθεί η τάση επίσκεψης των πολιτών στα φαρμακεία για συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και γι’ αυτά που αγοράζει ο πολίτης από μόνος του. Από τα στοιχεία των νοσοκομείων, διαπιστώνεται άνοδος για το α΄τρίμηνο, με την αύξηση μεσοσταθμικά πλέον ν’ αγγίζει το 2%”. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ποσοστού σε ψυχιάτρους και δερματολόγους, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Ο κ. Σωτήριος Μπερσίμης, τόνισε πως η λύση για καθολική μείωση της δαπάνης “ακούει” στο όνομα “Data-driven decision making. “Η εκτίμηση των πραγματικών αναγκαιοτήτων είναι η απάντηση για μια εταιρεία που θέλει στρατηγικά να λανσάρει τα προϊόντα της στην αγορά. Το ίδιο ισχύει και για μια ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό απαιτεί και την διαμόρφωση της απαραίτητης κουλτούρας ωστόσο. Απαιτείται εξορθολογισμός των δαπανών, αξιολόγηση των στοιχείων και εφαρμογή των απαιτούμενων μεθόδων. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει σε ΣΔΙΤ που αφορούν την υγεία και την ασφάλιση δεν πρέπει να ενέχει την αντιπαράθεση του Δημόσιου τομέα με την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά μόνο την συνέργεια των δυο προς όφελος και των δυο μερών. Δεύτερον, είναι απαραίτητα η μείωση του κόστους συνδυαστικά με την αύξηση της ποιότητας, μέσω νέων τεχνολογιών με μακροπρόθεσμο στόχο”.

Τέλος, ο κ Μιχάλης Τζωρτζωρής, μιλώντας για τα ομαδικά ασφαλιστήρια (τόσο υγείας όσο και επενδυτικά), σημείωσε πως πρόκειται για μια win win λύση για όλους. “Εξαιρετική λύση τα ομαδικά ασφαλιστήρια είτε είναι υγείας είτε επενδυτικά. Άμεσης και έμμεσης ωφέλειας για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί πλεονέκτημα για έναν ιδιώτη να έχει κύρια και συμπληρωματική κάλυψη. Win win λύση για εταιρείες και ιδιώτες”.

Αναφερόμενος στο κόστος, συμφώνησε με την κα. Αντωνάκη, υπογραμμίζοντας πως μπορεί οι ασφαλιστικές να μην παράγουν κόστος, ωστόσο, οφείλουν να διαφυλάσσουν την αύξηση του κόστους. “Δε μπορούμε να έχουμε προϊόντα που θα απολαμβάνουν μόνο οι πλούσιοι αλλά και οι οικονομικά ασθενέστεροι. Χρειάζεται συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, να εκμεταλλευτούμε την στατιστική ανάλυση και να δούμε κατά πόσο υπάρχει εκλογικευμένη χρήση των προϊόντων. Η ασφαλιστική εταιρεία σαφώς δε παράγει κόστος αλλά έχει την ευθύνη της θεματοφυλακής του, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Επίσης πολλές φορές τα κόστη αυξάνονται εξαιτίας της φορολογίας που επιβάλλει το κράτος. Στο δεύτερο κομμάτι των θεσμών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στο οποίο παρατηρείται μια υπερβολή που αλλοιώνει το αποτέλεσμα των στοιχείων”.