Η αγορά το 2023 των ποιοτικών χαρακτηριστικών μιας υγιούς αγοράς
Εισαγωγικό κείμενο του Προέδρου του ΣΕΜΑ κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 71.
Το 2022 οδεύει στο τέλος του και ως είθισται στο κλείσιμο της χρονιάς κάνουμε τον απολογισμό μας αναζητώντας τα σημεία που καθόρισαν τη χρονιά που φεύγει ενώ ταυτοχρόνως προσδιορίζουν τη χρονιά που έρχεται. Οι αρνητικές ειδήσεις ήταν ομολογουμένως πολλές, και προφανώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το θλιβερότερο γεγονός, ωστόσο επειδή τα αρνητικά είναι γνωστά σε όλους, ας επικεντρωθούμε σε μερικά θετικά στοιχεία που σηματοδοτούν αλλαγή τάσης στην Ελληνική Οικονομία και κατά συνέπεια και στην Κοινωνία. Άλλωστε, τα θετικά συνήθως αναφέρονται λιγότερο, περιορίζονται καθώς δεν προκαλούν το ενδιαφέρον του πολίτη, παρόλο που τελικώς ρυθμίζουν καθοριστικά τις οικονομικές εξελίξεις και αποτελούν οδηγό αποφάσεων για κάθε επιχείρηση.
1ον: Το ΑΕΠ της χώρας μας βελτιώνεται:
To Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους 2023 να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ. H συνολική αύξηση του σε σχέση με το 2018 (ΑΕΠ 179 δισ.) είναι της τάξεως των 45 δισ. Παράλληλα η οικονομία μας επιτυγχάνει και φέτος σημαντική μεγέθυνση που εκτιμάται στο +5% ενώ παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες σε ένα μετριοπαθές σενάριο θα διατηρήσει θετικό πρόσημο και το 2023. (+2%). Την ίδια περίοδο το ποσοστό χρέους μας ως προς το ΑΕΠ μειώνεται αναλόγως. Το 2022 υπολογίζεται στο 178% έναντι 199% του 2021 ενώ το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στα επίπεδα του 169%.
2ον: Τα θετικά δημοσιεύματα για την Ελληνική Οικονομία πληθαίνουν:
Καθώς οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας αναβαθμίζουν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βελτίωση των οικονομικών ροών τόσο στα Ελληνικά Ομόλογα όσο και στην επιχειρηματικότητα. Ενδεικτική και ιδιαιτέρως σημαντική είναι η τελευταία δημοσίευση του Economist που επιβεβαιώνει την βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος αναφέροντας «The biggest improvements over the past three years, since before the ructions caused by the pandemic and the war in Ukraine, are in the business environments of Greece, Qatar, the US and the UAE». Η χώρα μας διατηρεί την 1η θέση στην βελτίωση του οικονομικού/ επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχοντας κερδίσει 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη των 82 χωρών που συμμετέχουν έναντι της 2ης χώρας που είναι το Qatar και έχει κερδίσει 11 θέσεις. Αυτοί οι δείκτες αλλάζουν την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας μας διεθνώς. Έτσι εξετάζοντας τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας (Foreign direct investments) στην Ελλάδα οι επενδύσεις ανήλθαν στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ ανταγωνιστές μας όπως η Ρουμανία και Τουρκία πλέον υπολείπονται με 1,4% και 1,1% αντίστοιχα. Για να αντιληφθούμε την σημαντική διαφορά μπορούμε να δούμε ότι το 2015 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν Ελλάδα 0,6%, Ρουμανία 3,3% και Τουρκία 2,2%.
3ον: Οι επιμέρους μακροοικονομικοί δείκτες ενισχύονται:
Ιδιαίτερη δυναμική διατηρούν οι εξαγωγές (αναμένεται ιστορικό ρεκόρ), οι επενδύσεις, ο τουρισμός, αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση. Επίσης, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται σταθερά και προσεγγίζουν πλέον τα 200 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος καταγράφεται συνολική αύξηση καταθέσεως της τάξεως του 27%, ενώ ειδικότερα για τις επιχειρήσεις η αύξηση ανέρχεται στο 92%.
Τα παραπάνω επιτρέπουν στον Έλληνα επιχειρηματία να δει το 2023 με μια αισιόδοξη οπτική. Το δεδομένο της αλλαγής τάσης στην Ελληνική Οικονομία είναι προφανώς αποτέλεσμα ικανού σχεδιασμού και σωστών επιλογών, ωστόσο στην περίπτωση μας δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμούς. Είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια, μεθοδικότητα, στρατηγική και όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας. Η ασφαλιστική αγορά θα μπορούσε υπό συνθήκες που έχουμε αναλύσει εκτενώς στην πολιτική ηγεσία, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και είναι σαφές ότι η σχέση αυτή λειτουργεί και αμφίδρομα.
Το τελευταίο Brokers Time του 2022 είναι αφιερωμένο στις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιριών που είχαν την ευκαιρία να μας διατυπώσουν τις απόψεις τους, την αίσθηση τους και τα σχέδια τους για την επόμενη χρονιά. Πιστεύω ότι είναι ένα τεύχος που θα κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον σας.
Καλή σας Ανάγνωση.
Καταστατικός Σκοπός
Η με κάθε πρόσφορο μέσο κατοχύρωση και προβολή του ιδιαιτέρου επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων, δηλαδή εκείνου του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, ο οποίος χωρίς να έχει δέσμευση έναντι ασφαλιστικής επιχείρησης και μετά από εντολή του ασφαλισμένου, φέρει τα δύο μέρη σε επαφή και αναλαμβάνει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής σύμβασης, πάντα ως εκπρόσωπος και προασπιστής των καλώς εννοούμενων συμφερόντων του ασφαλισμένου. Κατεβάστε το πλήρες καταστατικό μας.
Βασικοί Στόχοι
- Η περαιτέρω βελτίωση της φήμης και τελική καταξίωση του επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων στην Ελληνική αγορά.
- Η συμβολή στην εξύψωση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα επιχειρηματία και καταναλωτή γενικότερα.
- Η συμμετοχή στην προσπάθεια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
- Η προστασία και προώθηση επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.
Γενική Στρατηγική
Ο ΣΕΜΑ προβάλει το επάγγελμα του Μεσίτη Ασφαλίσεων δια λογαριασμό των μελών του, τα οποία προτρέπει προς την υιοθέτηση στρατηγικής διαφοροποίησης έναντι των αθέμιτων πρακτικών του ανταγωνισμού, με διαρκή προσανατολισμό προς την άρτια οργάνωση τους και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, τόσο στους πελάτες τους όσο και στους συνεργάτες τους ασφαλιστικούς συμβούλους και πράκτορες.
Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας
O Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, τους συναδέλφους του, τους ασφαλιστές και στην κοινωνία γενικότερα.
Ειδικώς προς τους ασφαλισμένους, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει:
- Να παρέχει στους πελάτες του ειλικρινή αντικειμενική συμβουλή, διευκρινίσεις πάνω στα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και το κόστος της ασφάλισης, το οποίο κατά την κρίση του θεωρεί εύλογο για τους κινδύνους που επιζητούν να καλύψουν.
- Να παρέχει συμβουλές ή πληροφορίες μόνο επί θεμάτων στα οποία είναι τεχνικώς καταρτισμένος.
- Σε περίπτωση απαιτήσεως ζημίας να επιδιώκει να εξασφαλίσει την εύλογη και εμπρόθεσμη διευθέτηση της αποζημιώσεως.
- Να τοποθετεί πάντα τα νόμιμα συμφέροντα του πελάτη και την εμπιστοσύνη την οποία τρέφει ο πελάτης προς το πρόσωπο του, προ οποιοιδήποτε δικού του οφέλους.
Προς τους συναδέλφους του, ένας Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει:
- Να εξασκεί τις επαγγελματικές του δραστηριότητες με ευυπόληπτο τρόπο και σύμφωνα με παραδεκτές μεθόδους υγιούς ανταγωνισμού.
- Όταν διαφημίζει ή παρέχει τις υπηρεσίες του, να σέβεται την αξιοπιστία του επαγγέλματος και να μην κάνει παραπλανητικές ή μη απαραίτητες δηλώσεις, όσον αφορά την επαγγελματική του κατάρτιση ή την έκταση και φύση των εργασιών του.
- Να συνεργάζεται με τον Επαγγελματικό του Σύνδεσμό με σκοπό την προστασία του επαγγέλματος.
- Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συναδέλφων, να επιζητεί τη διαμεσολάβηση ή τη συμβουλή, μέσω των επαγγελματικών του σωματείων.
Προς τους Ασφαλιστές, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει να μη διαδίδει πληροφορίες στους πελάτες του οι οποίες περιέχουν ανακριβή ή μη επαρκώς εξακριβωμένα στοιχεία, όσον αφορά την υπόσταση ή τη συμπεριφορά των Ασφαλιστών.
Προς την κοινωνία εν γένει, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει να τηρεί μακράν της δημοσιότητας, τα στοιχεία τα οποία διαθέτει και να παρέχει αυστηρά σεβασμό στην επαγγελματική εχεμύθεια.
Ιστορικό
Ο Σύνδεσμος Ελληνών Μεσιτών Ασφαλίσεων ιδρύθηκε το 1988, με πρώτο στόχο τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων σύμφωνα με τον αρχικό νόμο 1569/85 (τροποποιημένος έκτοτε από τους νόμους 1867/89, 2170/93, 2496/97).
Ο θεσμός του Μεσίτη Ασφαλίσεων είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, όντας συνυφασμένος με τη μακραίωνη ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης. Η πρώτη ιστορική αναφορά στο συγκεκριμένο επάγγελμα γίνεται το 1771 όταν οι Μεσίτες Ασφαλίσεων συνεισφέρουν μαζί με τους Underwriters στην οργάνωση της αγοράς των Lloyd’s του Λονδίνου. Το 19ο αιώνα δημιουργούνται οι πρώτες εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων στη Αμερική και από τις αρχές του 20ου αιώνα προκύπτουν οι πρώτες επαγγελματικές ενώσεις.
Σήμερα, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων θεωρούνται οι πλέον εξειδικευμένες επιχειρήσεις στην παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Management), έχουν εδραιώσει την παρουσία τους σε όλες τις αγορές του κόσμου, και η λειτουργία τους υπόκειται σε αυστηρό εποπτικό έλεγχο με πρώτιστο σκοπό την διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.
Ιστορική πορεία ΣΕΜΑ
Σήμερα ο Σ.Ε.Μ.Α. παρίσταται μεταξύ άλλων σε επιτροπές της Εποπτικής Αρχής και γενικότερα των Υπουργίων Ανάπτυξης και Οικονομικών, συμμετέχει στην Επιτροπή Τεχνικής Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και συνεργάζεται στενά με τους υπόλοιπους διεθνείς και τοπικούς συλλόγους ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για την αντιμετώπιση των θεσμικών και κλαδικών προβλημάτων.
Διοίκηση ΣΕΜΑ
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) έχει την μορφή Επαγγελματικού Σωματείου, με συγκεκριμένο καταστατικό, έδρα την Αθήνα, και μέλη φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν νόμιμη άδεια ασκήσεως μεσιτείας ασφαλίσεων, σύμφωνα με το Νόμο 2170/33.
Ο ΣΕΜΑ διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, ως ανώτατο όργανο, και από το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από αυτήν ανά διετία. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι 7 τακτικά, εκ των οποίων εκλέγεται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας, καθώς και 3 αναπληρωματικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση του συνδέσμου, αποφασίζει γενικά για κάθε ζήτημα που τον αφορά και ενεργεί κάθε πράξη που έγκειται στη φύση και τον σκοπό του, με εξαίρεση εκείνες για τις οποίες είναι αποκλειστικά αρμόδια να αποφασίζει ή έχει ήδη αποφασίσει η Γενική Συνέλευση.
Προς διευκόλυνση του έργου του, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτεί διάφορες επιτροπές οι οποίες απαρτίζονται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και στελέχη των μελών του συνδέσμου. Οι Επιτροπές αυτές επεξεργάζονται, μελετούν και διαχειρίζονται, στο πλαίσιο του εγκριθέντος προγραμματισμού και προϋπολογισμού, τα θέματα της αρμοδιότητας τους.
- Τζωρτζωρής Μιχάλης – Πρόεδρος
- Αλφιέρης Κωστής – Αντιπρόεδρος
- Ζαφειρίου Γιώργος – Γενικός Γραμματέας
- Χατζηθεοδοσίου Αναστάσιος – Ταμίας
- Βιτάλη Αλίκη – Τακτικό Μέλος
- Δράκου Βασιλική – Τακτικό Μέλος
- Ζηκούλης Απόστολος – Τακτικό Μέλος
Διατελέσαντες Πρόεδροι
- Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος
- Θεοδώρα – Ιωάννα Οικονομοπούλου
- Γιώργος Καραβίας
- Λάμπρος Κόκκινος
- Σίμος Ξηρογιαννόπουλος
- Νικόλαος Μακρόπουλος
- Ιωάννης Μακρυμίχαλος
Πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου, η διαχείριση των πόρων του Συνδέσμου επιτυγχάνεται με τη σύσταση τριών κατηγοριών επιτροπών.
Πειθαρχική Επιτροπή
Αποτελείται από τρία μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση κάθε δύο χρόνια. Σκοπός της επιτροπής είναι η εξέταση τυχών πειθαρχικών παραπτωμάτων των εκπροσώπων των μελών του συνδέσμου.
Εξελεγκτική Επιτροπή
Αποτελείται από τρία μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση κάθε δύο χρόνια. Σκοπός της επιτροπής είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ΣΕΜΑ.
Εκτελεστικές Επιτροπές
Οι στρατηγικοί στόχοι του Συνδέσμου καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και αναπτύσσονται μέσω Επιτροπών Δράσης και Υποεπιτροπών αυτών. Κατά περίπτωση και ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν μπορούν να δημιουργούνται adhoc Ομάδες Εργασίας με τη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου ή και εξειδικευμένων επιτροπών.
Στις επιτροπές αυτές υπεύθυνος είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ενώ μπορούν να συμμετέχουν και λοιπά μέλη του Συνδέσμου. Ο υπεύθυνος εκάστης Επιτροπής συνθέτει την Επιτροπή του, με τα μέλη της οποίας δημιουργεί action plan, το οποίο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τα αποτελέσματα εφαρμογής του παρουσιάζονται στις τακτικές συνεδριάσεις.