Αναδιαμόρφωση προς ένα δίκαιο και ασφαλές μέλλον
Εισαγωγικό κείμενο του Προέδρου του ΣΕΜΑ κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 73.
Ό ΣΈΜΑ τα τελευταία χρόνια έθεσε στο επίκεντρο της προσπάθειάς του την αναδιαμόρφωση της ασφαλιστικής αγοράς υπερ της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου, αειφόρου και ανθεκτικού κοινωνικού μοντέλου. Μέσω πολιτικών επιδιώξεων που επικεντρώθηκαν στη μείωση φόρων, την εξεύρεση κινήτρων υπερ της ιδέας της ασφάλισης, την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας στις ευρωπαϊκές οδηγίες και τέλος στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης οδήγησης, ο ΣΈΜΑ προάγει ένα πιο δίκαιο και ασφαλές μέλλον για τους Έλληνες που στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής δομής της χώρας μας.
Κατόπιν τούτων παραθέτω τους 5 βασικούς στόχους μας:
- Επιδιώξαμε μείωση φορολογίας στα ασφαλιστικά προϊόντα: Η μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά προϊόντα αποτελεί μία από τις κύριες πολιτικές επιδιώξεις μας. Ο υπερβολικός φορολογικός φόρτος που επιβάλλεται στα ασφαλιστικά προϊόντα, δυσκολεύει την πρόσβαση σε αυτό για τους πολίτες και αποτελεί ένα αντικίνητρο ειδικότερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ισχυρή απόδειξη της λανθασμένης προσέγγισης είναι ότι ο φόρος ασφαλίστρων που επιβάλλεται είναι εκ των υψηλότερων στην Ευρώπη ενώ η ανάγκη επανεξέτασης είναι επιβεβλημένη. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία το αντιλαμβάνεται πλέον και η προεκλογική ανακοίνωση για την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα αυτοκίνητα που κάνουν χρήση συστημάτων τηλεματικής είναι στη σωστή κατεύθυνση ενώ δημιουργεί τον σωστό συνειρμό για τη συνέχεια.
- Ζητήσαμε κίνητρα για ασφάλιση των κατοικιών: Σταθερά 4 χρόνια επαναλάβαμε ότι η ασφάλιση των κατοικιών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε Hotspot στην κλιματική αλλαγή ταυτόχρονα με το δεδομένο ότι είμαστε η πιο σεισμική χώρα της Ευρώπης. Ο ΣΕΜΑ πρότεινε από την αρχή τη σημασία ανάπτυξης κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους Έλληνες πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους. Διατυπώσαμε ότι η μείωση του φόρου ακινήτων σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι το 30% θα προσανατολίσει τους ιδιοκτήτες προς την κατεύθυνση της ασφάλισης με άμεσα οφέλη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ήδη αναμένουμε τη μείωση του 10% σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε με μεγαλύτερη γενναιότητα.
- Προτείναμε την ασφάλιση των επαγγελματιών έναντι λαθών και παραλείψεων: Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προστασίας των πολιτών αλλά και την εναρμόνισή μας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς του 2006, προτείναμε κίνητρα για την ασφάλιση επαγγελματικών λαθών και παραλείψεων. Η άποψή μας είναι ότι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μπορεί να συνδεθεί ως κίνητρο προς την ασφάλιση αυτή. Έτσι θα εξασφαλιστεί μια ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, όπως η επεμβατική αλλά και μη επεμβατική ιατρική, οι νομικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες, τα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και η εργοδοτική ευθύνη για την προστασία όλων των εργαζομένων.
- Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείναμε είναι η ξάλειψη του ΦΠΑ στις νοσοκομειακές δαπάνες. Αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες, θα μειώσει τον οικονομικό φόρτο που επωμίζονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Επιπλέον, θα απελευθερώσει πόρους στο δημόσιο σύστημα υγείας διευκολύνοντας την πρόσβαση αλλά και μειώνοντας τις δαπάνες του κράτους μας.
- Τέλος, επιμείναμε υπέρ της πάταξης της ανασφάλιστης οδήγησης: Από την αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα την πάταξη της ανασφάλιστης οδήγησης. Με εντατικές επιθεωρήσεις και αυξημένες κυρώσεις για τους παραβάτες, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευθύνης, προστατεύοντας τους ασφαλισμένους οδηγούς και περιορίζοντας τους κινδύνους για τους πολίτες.
Σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας, η στρατηγική μας για τις πολιτικές επιδιώξεις είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί αποτελεσματικά, προσφέροντας ασφάλεια και προστασία στους πολίτες. Είναι μια πρόκληση που αξίζει τον κόπο, και η οποία θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μας αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τους κινδύνους. Επιπλέον, θα δώσει τον τόνο για το πώς η Ελλάδα εντάσσεται στον ευρύτερο παγκόσμιο διάλογο για την ασφάλιση και τον οικονομικό σχεδιασμό. Είναι προφανές ότι η επαναπροσδιορισμένη πολιτική για την ασφαλιστική αγορά θα απαιτήσει προσεκτική σχεδίαση, ευέλικτη εφαρμογή και συνεχή αναθεώρηση. Ωστόσο, με στρατηγική ηγεσία και ανεπιφύλακτη δέσμευση, η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει να αποτυπώσει μια νέα εικόνα για την ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας – μια εικόνα που συνδυάζει την αποδοτικότητα με τη δικαιοσύνη, την καινοτομία με την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα με την προστασία των καταναλωτών.
Στο τέλος της ημέρας, η πολιτική για την ασφαλιστική αγορά θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετεί τους πολίτες. Η αληθινή πρόκληση και το αληθινό μέτρο της επιτυχίας θα είναι η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ασφαλιστική αγορά που δεν ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.
Καταστατικός Σκοπός
Η με κάθε πρόσφορο μέσο κατοχύρωση και προβολή του ιδιαιτέρου επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων, δηλαδή εκείνου του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, ο οποίος χωρίς να έχει δέσμευση έναντι ασφαλιστικής επιχείρησης και μετά από εντολή του ασφαλισμένου, φέρει τα δύο μέρη σε επαφή και αναλαμβάνει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής σύμβασης, πάντα ως εκπρόσωπος και προασπιστής των καλώς εννοούμενων συμφερόντων του ασφαλισμένου. Κατεβάστε το πλήρες καταστατικό μας.
Βασικοί Στόχοι
- Η περαιτέρω βελτίωση της φήμης και τελική καταξίωση του επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων στην Ελληνική αγορά.
- Η συμβολή στην εξύψωση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα επιχειρηματία και καταναλωτή γενικότερα.
- Η συμμετοχή στην προσπάθεια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
- Η προστασία και προώθηση επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.
Γενική Στρατηγική
Ο ΣΕΜΑ προβάλει το επάγγελμα του Μεσίτη Ασφαλίσεων δια λογαριασμό των μελών του, τα οποία προτρέπει προς την υιοθέτηση στρατηγικής διαφοροποίησης έναντι των αθέμιτων πρακτικών του ανταγωνισμού, με διαρκή προσανατολισμό προς την άρτια οργάνωση τους και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, τόσο στους πελάτες τους όσο και στους συνεργάτες τους ασφαλιστικούς συμβούλους και πράκτορες.
Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας
O Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, τους συναδέλφους του, τους ασφαλιστές και στην κοινωνία γενικότερα.
Ειδικώς προς τους ασφαλισμένους, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει:
- Να παρέχει στους πελάτες του ειλικρινή αντικειμενική συμβουλή, διευκρινίσεις πάνω στα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και το κόστος της ασφάλισης, το οποίο κατά την κρίση του θεωρεί εύλογο για τους κινδύνους που επιζητούν να καλύψουν.
- Να παρέχει συμβουλές ή πληροφορίες μόνο επί θεμάτων στα οποία είναι τεχνικώς καταρτισμένος.
- Σε περίπτωση απαιτήσεως ζημίας να επιδιώκει να εξασφαλίσει την εύλογη και εμπρόθεσμη διευθέτηση της αποζημιώσεως.
- Να τοποθετεί πάντα τα νόμιμα συμφέροντα του πελάτη και την εμπιστοσύνη την οποία τρέφει ο πελάτης προς το πρόσωπο του, προ οποιοιδήποτε δικού του οφέλους.
Προς τους συναδέλφους του, ένας Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει:
- Να εξασκεί τις επαγγελματικές του δραστηριότητες με ευυπόληπτο τρόπο και σύμφωνα με παραδεκτές μεθόδους υγιούς ανταγωνισμού.
- Όταν διαφημίζει ή παρέχει τις υπηρεσίες του, να σέβεται την αξιοπιστία του επαγγέλματος και να μην κάνει παραπλανητικές ή μη απαραίτητες δηλώσεις, όσον αφορά την επαγγελματική του κατάρτιση ή την έκταση και φύση των εργασιών του.
- Να συνεργάζεται με τον Επαγγελματικό του Σύνδεσμό με σκοπό την προστασία του επαγγέλματος.
- Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συναδέλφων, να επιζητεί τη διαμεσολάβηση ή τη συμβουλή, μέσω των επαγγελματικών του σωματείων.
Προς τους Ασφαλιστές, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει να μη διαδίδει πληροφορίες στους πελάτες του οι οποίες περιέχουν ανακριβή ή μη επαρκώς εξακριβωμένα στοιχεία, όσον αφορά την υπόσταση ή τη συμπεριφορά των Ασφαλιστών.
Προς την κοινωνία εν γένει, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων πρέπει να τηρεί μακράν της δημοσιότητας, τα στοιχεία τα οποία διαθέτει και να παρέχει αυστηρά σεβασμό στην επαγγελματική εχεμύθεια.
Ιστορικό
Ο Σύνδεσμος Ελληνών Μεσιτών Ασφαλίσεων ιδρύθηκε το 1988, με πρώτο στόχο τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων σύμφωνα με τον αρχικό νόμο 1569/85 (τροποποιημένος έκτοτε από τους νόμους 1867/89, 2170/93, 2496/97).
Ο θεσμός του Μεσίτη Ασφαλίσεων είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, όντας συνυφασμένος με τη μακραίωνη ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης. Η πρώτη ιστορική αναφορά στο συγκεκριμένο επάγγελμα γίνεται το 1771 όταν οι Μεσίτες Ασφαλίσεων συνεισφέρουν μαζί με τους Underwriters στην οργάνωση της αγοράς των Lloyd’s του Λονδίνου. Το 19ο αιώνα δημιουργούνται οι πρώτες εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων στη Αμερική και από τις αρχές του 20ου αιώνα προκύπτουν οι πρώτες επαγγελματικές ενώσεις.
Σήμερα, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων θεωρούνται οι πλέον εξειδικευμένες επιχειρήσεις στην παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Management), έχουν εδραιώσει την παρουσία τους σε όλες τις αγορές του κόσμου, και η λειτουργία τους υπόκειται σε αυστηρό εποπτικό έλεγχο με πρώτιστο σκοπό την διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.
Ιστορική πορεία ΣΕΜΑ
Σήμερα ο Σ.Ε.Μ.Α. παρίσταται μεταξύ άλλων σε επιτροπές της Εποπτικής Αρχής και γενικότερα των Υπουργίων Ανάπτυξης και Οικονομικών, συμμετέχει στην Επιτροπή Τεχνικής Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και συνεργάζεται στενά με τους υπόλοιπους διεθνείς και τοπικούς συλλόγους ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για την αντιμετώπιση των θεσμικών και κλαδικών προβλημάτων.
Διοίκηση ΣΕΜΑ
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) έχει την μορφή Επαγγελματικού Σωματείου, με συγκεκριμένο καταστατικό, έδρα την Αθήνα, και μέλη φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν νόμιμη άδεια ασκήσεως μεσιτείας ασφαλίσεων, σύμφωνα με το Νόμο 2170/33.
Ο ΣΕΜΑ διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, ως ανώτατο όργανο, και από το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από αυτήν ανά διετία. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι 9 τακτικά, εκ των οποίων εκλέγεται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση του συνδέσμου, αποφασίζει γενικά για κάθε ζήτημα που τον αφορά και ενεργεί κάθε πράξη που έγκειται στη φύση και τον σκοπό του, με εξαίρεση εκείνες για τις οποίες είναι αποκλειστικά αρμόδια να αποφασίζει ή έχει ήδη αποφασίσει η Γενική Συνέλευση.
Προς διευκόλυνση του έργου του, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτεί διάφορες επιτροπές οι οποίες απαρτίζονται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και στελέχη των μελών του συνδέσμου. Οι Επιτροπές αυτές επεξεργάζονται, μελετούν και διαχειρίζονται, στο πλαίσιο του εγκριθέντος προγραμματισμού και προϋπολογισμού, τα θέματα της αρμοδιότητας τους.
- Τζωρτζωρής Μιχάλης – Πρόεδρος
- Αλφιέρης Κωστής – Αντιπρόεδρος
- Βιτάλη Αλίκη – Γενική Γραμματέας
- Βαγιάννης Νίκος – Ταμίας
- Γαβρίλης Νίκος – Τακτικό Μέλος
- Δράκου Βασιλική – Τακτικό Μέλος
- Κόκκινος Νικόλαος – Τακτικό Μέλος
- Κρόκερ Τζων – Τακτικό Μέλος
- Τσιλιμπάρη Μαρία – Τακτικό Μέλος
Διατελέσαντες Πρόεδροι
- Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος
- Θεοδώρα – Ιωάννα Οικονομοπούλου
- Γιώργος Καραβίας
- Λάμπρος Κόκκινος
- Σίμος Ξηρογιαννόπουλος
- Νικόλαος Μακρόπουλος
- Ιωάννης Μακρυμίχαλος
Πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου, η διαχείριση των πόρων του Συνδέσμου επιτυγχάνεται με τη σύσταση τριών κατηγοριών επιτροπών.
Πειθαρχική Επιτροπή
Αποτελείται από τρία μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση κάθε δύο χρόνια. Σκοπός της επιτροπής είναι η εξέταση τυχών πειθαρχικών παραπτωμάτων των εκπροσώπων των μελών του συνδέσμου.
Εξελεγκτική Επιτροπή
Αποτελείται από τρία μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση κάθε δύο χρόνια. Σκοπός της επιτροπής είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ΣΕΜΑ.
Εκτελεστικές Επιτροπές
Οι στρατηγικοί στόχοι του Συνδέσμου καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και αναπτύσσονται μέσω Επιτροπών Δράσης και Υποεπιτροπών αυτών. Κατά περίπτωση και ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν μπορούν να δημιουργούνται adhoc Ομάδες Εργασίας με τη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου ή και εξειδικευμένων επιτροπών.
Στις επιτροπές αυτές υπεύθυνος είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ενώ μπορούν να συμμετέχουν και λοιπά μέλη του Συνδέσμου. Ο υπεύθυνος εκάστης Επιτροπής συνθέτει την Επιτροπή του, με τα μέλη της οποίας δημιουργεί action plan, το οποίο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τα αποτελέσματα εφαρμογής του παρουσιάζονται στις τακτικές συνεδριάσεις.