Πέντε στρατηγικούς στόχους που αφορούν στη χρηματοδότηση, την επέκταση των εργασιών, τη στήριξη της παραγωγής, τη διακριτότητα του επαγγέλματος και το μεγαλύτερο άνοιγμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, θέτει ο ΣΕΜΑ για την περίοδο 2022 – 2023.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του φορέα, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, στις άμεσες στοχεύσεις του ΣΕΜΑ περιλαμβάνονται:

  • Η ένταξη του ΚΑΔ των μεσιτών ασφαλίσεων στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να καταστεί δυνατή η στήριξη του κλάδου μέσω σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
  • Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί υποχρεωτικής ασφάλισης συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών.
  • Η επαναφορά φορολογικών κινήτρων για την υγεία και την ασφάλιση της κατοικίας.
  • Για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών με πολλαπλούς ΚΑΔ, ο καθορισμός ως κριτήριο διατήρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ότι η βασική πηγή εισοδήματος να είναι από ασφαλιστικές εργασίες.
  • Η επέκταση του MoU με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, προκειμένου οι φοιτητές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε Μεσίτες Ασφαλίσεων.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε και ο απολογισμός των πεπραγμένων του ΣΕΜΑ, σύμφωνα με τον οποίο κατά την τελευταία τριετία έλαβαν χώρα 105 συναντήσεις με θεσμικό περιεχόμενο, με τις 35 εξ αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 12μηνο.

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του ΣΕΜΑ αποτέλεσε η συνάντηση που είχε το προεδρείο του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με κύριο θέμα την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2006 στο νόμο 3844/2010 περί υποχρεωτικότητας της ασφάλισης επαγγελματιών.

Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του λογίζεται και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, με κύριο θέμα το νόμο περί Κλιματικής Αλλαγής και την πρόταση για την ασφάλιση όλων των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη, όπως είχε περιληφθεί σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου στερούνταν ασφαλιστικής «λογικής» και αποσύρθηκε μετά και τις πιέσεις που άσκησε προς το υπουργείο ο ΣΕΜΑ.

Επίσης, ο Σύνδεσμος, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αποτελώντας τον πρώτο θεσμικό φορέα της ασφαλιστικής αγοράς που προέβη σε ανάλογη πρωτοβουλία.

Στο πεδίο της εξωστρέφειας ο ΣΕΜΑ υλοποίησε τον τελευταίο χρόνο συνολικά 19 δράσεις επικοινωνίας, 58 σε σύνολο την τελευταία τριετία, καθώς και τρία έργα αναβάθμισης ισάριθμων υποδομών του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε εννέα κατά την περίοδο 2019-2022.

Επίσης, κατά την τελευταία τριετία υλοποίησε επτά εκδηλώσεις, εξέδωσε 195 ανακοινώσεις, πραγματοποίησε 13 ομιλίες και 18 συνεντεύξεις, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε συνολικά 62 φορές. Τέλος, ο ΣΕΜΑ εξέδωσε 13 τεύχη του τριμηνιαίου περιοδικού Broker’s Time, καθένα αφιερωμένο και σε έναν διαφορετικό κλάδο της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΜΑ πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ERGO, όπου ο CEO της εταιρείας, κ. Νίκος Αντιμησάρης, καλωσορίζοντας τους μεσίτες ασφαλίσεων τόνισε, μεταξύ άλλων: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε, στις νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων. Στην ERGO θεωρούμε κομμάτι της αποστολής μας την ενίσχυση του «οικοσυστήματος» του κλάδου των ασφαλειών στη χώρα μας. Έχουμε την πεποίθηση πως όσο τα διαφορετικά μέρη του οικοσυστήματος αυτού ενδυναμώνονται και βελτιώνονται, τόσο κερδίζουμε όλοι μας. Όσο συνεργαζόμαστε τόσο μεγαλώνει το αποτύπωμά μας στην κοινωνία. Και αναμφίβολα, όλοι εσείς, οι μεσίτες ασφαλίσεων, είστε αναπόσπαστο και κομβικό κομμάτι του κλάδου. Το έργο σας είναι καθοριστικό για τη διαρκή και σταθερή αναπτυξιακή πορεία των ασφαλειών εν γένει. Αποτελείτε έναν συνδετικό κρίκο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, φέρνοντας σε επαφή τις μεγάλες εταιρείες όπως η ERGO με τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα, τους μεγάλους κινδύνους που οφείλουμε να ασφαλίζουμε. Στην ERGO τιμούμε λοιπόν τον ρόλο των μεσιτών, τιμούμε και τον ρόλο του ΣΕΜΑ, μέσα από μια πολυετή, διαχρονική στήριξη του έργου του Συνδέσμου σας.”